Lampart amurski

Klasyfikacja naukowa Amur Leopard

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssak
Rząd
Drapieżne
Rodzina
Kotowate
Rodzaj
Lampart
Nazwa naukowa
Panthera pardus orientalis

Stan ochrony lampartów amurskich

  • Krytycznie zagrożone

Lokalizacje lampartów amurskich

  • Azja
  • Eurazja

Fakty o Amur Leopard

Pożywienie
Jelenie, bydło, zające, małe ssaki
Szacunkowa wielkość populacji
103 sztuki na 2018
Największe zagrożenie
Kłusownictwo i utrata siedlisk
Ciąża
90 – 105 dni
Siedlisko
Lasy
Drapieżniki
Kłusownictwo i rywalizacja z tygrysami syberyjskimi
Dieta
Mięsożerne
Średnia wielkość miotu
2-3 młode
Styl życia
Samotny
Nazwa zwyczajowa
Lampart amurski
Lokalizacja
Daleki Wschód w Rosji
Hasło
Amur lampart może być najrzadszym dużym kotem na Ziemi!
Grupa
Ssak

Charakterystyka fizyczna lamparta amurskiego

Typ skóry
Sierść
Długość życia
10 – 15 lat na wolności; do 20 w niewoli
Waga
25kg – 48kg (55lbs – 106lbs)
Długość
90 cm – 180 cm (3 stopy – 6 stóp) bez ogona

„Lampart amurski może być najrzadszym dużym kotem na Ziemi”
Lampart amurski to izolowany podgatunek lampartów żyjących wzdłuż granicy z Rosją i Chiny. Chociaż lampart amurski jest prawdopodobnie najrzadszym dużym kotem na Ziemi, jego liczebność rośnie dzięki niesamowitym wysiłkom na rzecz ochrony.
Niesamowite fakty o lamparcie amurskim! 

  • Lampart amurski żyje w ekstremalnych środowiskach
    na dalekim wschodzie Rosji i ma wyjątkowe cechy, takie jak płaszcz, który znacznie rośnie w sezonie zimowym, chroniąc go przed surowe warunki, które mogą osiągać poniżej -30 stopni Celsjusza!
  • W 2000 roku badanie wykazało zaledwie 30 lampartów amurskich na niewielkim obszarze wzdłuż granicy Rosji i Chin,
    co czyni z lamparta amurskiego najrzadszego dużego kota na Ziemi. 
  • Szacuje się, że dzięki działaniom na rzecz ochrony, obecnie populacja lamparta amurskiego wzrosła do
    ponad 100 osobników na wolności
    oraz ponad 300 w ogrodach zoologicznych na całym świecie.

Amur Leopard Scientific Name

Naukowa nazwa lamparta amurskiego to Panthera pardus orientalis. Rodzaj Panthera obejmuje duże koty, od tygrysów po lwy, jaguary i lamparty. Pardus pochodzi z języka greckiego i oznacza „cętkowany”, natomiast orientalis odnosi się do geografii zamieszkującej lamparty amurskie, które po raz pierwszy zostały opisane w Korei.
Wygląd lamparta amurskiego
Lampart amurskiPodobnie jak wszystkie podgatunki lamparta, lampart amurski jest pokryty „rozetami” na całej sierści. Ubarwienie lampartów różni się w zależności od otaczającego ich środowiska, a ponieważ lampart amurski żyje w najbardziej wysuniętym na północ środowisku ze wszystkich podgatunków lampartów, zimą jego szata staje się jaśniejsza niż innych podgatunków. Zimą jego szata rośnie również około 7 cm (2,75 cala), aby chronić lamparta amurskiego przed temperaturami w jego środowisku, które mogą dochodzić do -30 stopni Celsjusza (-24 F).Samce lampartów amurskich zazwyczaj ważą 32 do 48 kg, a samice od 25 do 43 kg. To sprawia, że ​​lampart amurski jest mniejszy niż średnio podgatunek lamparta afrykańskiego, chociaż organizacja Wild Cats Conservation Alliance odnotowała, że ​​samce lampartów amurskich osiągają 75 kg (165 funtów).
Zachowanie lamparta amurskiego
Lampart amurski żyje głównie samotnie, z wyjątkiem matek z potomstwem i dorosłych w okresie godowym. Podobnie jak inne podgatunki lamparta, lampart amurski poluje w nocy. Jednak fotopułapki pokazały, że gatunek ten może być bardziej aktywny niż inne podgatunki lamparta w ciągu dnia.Rozmiary domostw różnią się w zależności od siedliska, dostępnego pożywienia i pory roku. Chociaż zaobserwowano, że zasięg domów przekracza 160 km2, główne obszary, na których polują lamparty amurskie, są zazwyczaj znacznie mniejsze.
Siedlisko lamparta amurskiego

Obecnie Amur lamparty żyją na niewielkim obszarze wzdłuż granicy chińsko-rosyjskiej. Tradycyjnie podgatunki występowały w całej Korei i górnej Mandżurii. Jednak obecnie prawie cała jego populacja mieszka w rosyjskich lasach, około 30 mil (48 km) na zachód od rosyjskiego miasta portowego Władywostok.Temperatury w tym regionie mogą przekraczać 30 stopni Celsjusza (90 F). latem i może spaść poniżej ujemnych 30 stopni Celsjusza (-24 F) zimą, co sprawia, że ​​jest to bardziej ekstremalne środowisko niż tam, gdzie żyją inne lamparty. Lamparty amurskie są najczęściej obserwowane w fotopułapkach na większych wysokościach wzdłuż lasów strefy umiarkowanej na wzgórzach i górach regionu.
Populacja lampartów amurskich – ile zostało lampartów amurskich?
W 2000 r. badanie lampartów amurskich wykazało, że zaledwie 30 osobników pozostawało na wolności, pozostawiając gatunek krytycznie bliski wyginięcia. Od czasu tego badania wspólny wysiłek grup ochrony przyrody oraz rządów Rosji i Chin pomógł w odrodzeniu się populacji.Rosja stworzyła „Ziemię Leopard Park”, która obejmuje 647 000 akrów siedlisk lampartów. Obecnie zdecydowana większość lampartów żyje w granicach tego chronionego siedliska.Szacuje się, że w 2018 r. W Rosji żyje co najmniej 103 lamparty, a mniejszą liczbę zaobserwowano poza granicami Chin. i Korea Północna.
Amur Leopard Diet and Prey
Amur Leopard to drapieżnik żyjący na diecie składającej się głównie z jelenia sika, sarny i inne małe ssaki, takie jak wiewiórki, gryzonie i zające. Lampart amurski, samotny łowca, napada na swoją ofiarę wybuchami energii, które obejmują niesamowitą zdolność skakania i prędkość do 35 mil na godzinę (56 km / h).Podobnie jak inne podgatunki lamparta, lampart amurski może wspinać się na drzewa, aby odpocząć, a także chronić swoje zabójstwa przed innymi drapieżnikami i padlinożercami. Ze względu na ekstremalne środowiska, w których żyją lamparty amurskie, zima okazuje się trudniejsza, gdy jest mniej ofiar, a śnieg utrudnia lampartom wtopienie się w tło. W tym czasie lamparty amurskie poszerzą swój dom w poszukiwaniu bardziej dostępnej zdobyczy.
Amur Leopard Predators and Threats

Amur Leopard napotyka kilka zagrożeń przed drapieżnikami, z wyjątkiem ludzi, którzy polowali na lamparty amurskie dla swoich sierści. Chociaż lampart amurski jest czołowym drapieżnikiem w swoim środowisku, ich zasięg pokrywa się z tygrysem syberyjskim.W wielu regionach, w których terytoria tygrysów i lampartów pokrywają się, lamparty walczą z konkurencją innego drapieżnika szczytowego. Jednak naukowcy obserwujący wzrost populacji tygrysów syberyjskich nie wykryli niekorzystnego wpływu na lamparty amurskie.
Lampart amurski
Rozmnażanie
i cykle życiowe
Samice lamparta amurskiego osiągają dojrzałość płciową i mogą po raz pierwszy rozmnażać się w wieku około trzech lat. Ciąża trwa od około 90 do 105 dni. Mioty mogą wynosić od 1 do 6 młodych, chociaż 2 do 3 młodych to najczęstsza wielkość miotu.Ze względu na ekstremalne warunki, w których żyją lamparty amurskie, wychowanie nastolatka do niezależności trwa dłużej niż podgatunek lamparta. w Afryce. Młode mogą mieszkać z matką do 24 miesięcy przed założeniem własnego terytorium.
Lampart amurski w ogrodach zoologicznych
Podczas gdy pozostała populacja lampartów amurskich w dzikość pozostaje krytycznie niska, około 300 przeżywa w ogrodach zoologicznych na całym świecie.
Wybierz ogrody zoologiczne, w których można osobiście zobaczyć lamparta amurskiego:

  • Beardsley Zoo
    (Bridgeport, Connecticut): w marcu 2019 r. powitaliśmy dwa nowe młode lamparty amurskie.
  • Minnesota Zoo
    : Znajduje się w sekcji zoo „Russian’s Grizzly Coast”.
  • Santa Barbara Zoo
    : dom dwóch lampartów amurskich, Ajaxa i Wyatta.
    • Zoo Hogle
      (Salt Lake City, Utah): dom Zayi i jej cielęcia Jilin, która urodziła się w maju 2018 r.
      • Denver Zoo:
        Po raz pierwszy przybyliśmy do zoo w 1989 roku!

Amur Leopard Facts

Tunel, który pomoże ocalić Amur lampart?

  • W 2016 roku Rosja ukończyła tunel o długości 575 metrów (1886 stóp), aby skierować ruch z obszaru, na którym pozostały pozostałe populacje lampartów amurskich. Rosja i Chiny współpracowały w zakresie ochrony pozostałych populacji lampartów amurskich. Podczas gdy chińska strona granicy jest bardziej zaludniona, rosyjskie siedlisko jest w dużej mierze niezamieszkane. Co pomogło gatunkowi się odrodzić.

Lampart amurski ma małe haczyki na języku!

  • Lampart amurski ma „ ząbki ”lub małe haczyki na języku. Te haczyki pozwalają lampartowi polizać kości swojej ofiary i zebrać jeszcze więcej mięsa.

Ponowne wprowadzenie nowego siedliska może nastąpić w przyszłości lampartów amurskich

  • Podczas gdy dzikie populacja lampartów amurskich wzrosła do ponad 100 osobników w 2018 r., populacja w niewoli pozostaje znacznie większa. Specjalne środowiska, takie jak szkocki Highland Wildlife Park, zbudowały wyspecjalizowane siedliska lampartów amurskich w celu stworzenia populacji, które można ponownie wprowadzić na wolność. Ponowne wprowadzenie do niewoli lampartów amurskich może zwiększyć rozmiar ich siedliska i kontynuować zwiększanie różnorodności genetycznej w porównaniu z obecnymi poziomami.

Wyświetl wszystkie 64 zwierzęta zaczynające się od A

Często zadawane pytania dotyczące lamparta amurskiego (często Zadawane pytania)


Dlaczego lampart amurski jest zagrożony wyginięciem?
Lampart amurski jest zagrożony głównie z powodu kłusownictwa w celu utraty sierści i siedlisk. Gatunek występował niegdyś na Półwyspie Koreańskim, ale uważa się, że wyginął tam w latach sześćdziesiątych XX wieku. Obecnie lamparty amurskie są chronione przez przepisy zapobiegające kłusownictwu i chronią siedliska, ale muszą zobaczyć, jak ich populacje nadal odbijają się, aby uniknąć zagrożeń stwarzanych przez chów wsobny i potencjalnie wyniszczające choroby.
Gdzie dziś żyją lamparty amurskie ?
Lampart amurski żyje na niewielkim obszarze na rosyjskim Dalekim Wschodzie, około 7 000 kilometrów kwadratowych na granicy rosyjsko-chińskiej. Obecnie ogromna większość populacji żyje na obszarze chronionym w Rosji, zwanym „Land of the Leopard Park”, chociaż po chińskiej stronie granicy zaobserwowano niewielką liczbę lampartów amurskich.
Co się robi, aby ocalić lamparta amurskiego?
Rosja ustanowiła „Krainę Parku Lampartów” z pomocą grup konserwatorskich. Park ten odegrał kluczową rolę w obserwowaniu ponad trzykrotnego wzrostu populacji lampartów amurskich w latach 2000-2018. W przyszłości lamparty amurskie z niewoli mogą zostać wypuszczone na wolność, aby nadal rozszerzać terytorium gatunku i pomagać gatunkom przetrwać zagrożenia, takie jak chów wsobny z jego ograniczona populacja.
Czy lamparty amurskie są roślinożercami, drapieżnikami czy wszystkożernymi?
Lamparty amurskie to drapieżniki, co oznacza, że ​​jedzą inne zwierzęta.
Do jakiego królestwa należą lamparty amurskie?
Lamparty amurskie należą do królestwa animaliów.
Do jakiej grupy należą lamparty amurskie?
Lamparty amurskie należą do typu Gromada.
Do jakiej klasy należą lamparty amurskie?
Lamparty amurskie należą do klasy Mammalia.
Do jakiej rodziny należą lamparty amurskie?
Lamparty amurskie należą do rodziny kotowatych.
Do jakiej kolejności należą lamparty amurskie?
Amu r Lamparty należą do rzędu drapieżników.
Jaki rodzaj pokrycia mają lamparty amurskie?
Lamparty amurskie są pokryte włosami.
Jaki rodzaj okrycia mają lamparty amurskie?
Lamparty amurskie są pokryte włosami.
Jakie są niektóre drapieżniki lampartów amurskich?
Do drapieżników lampartów amurskich należą ludzie i tygrysy syberyjskie.
Ile dzieci mają lamparty amurskie?
Średnia liczba dzieci w lampartach amurskich to 2-3.
Co jest ciekawego wlampartach amurskich?
Lampart amurski może być najrzadszy duży kot na Ziemi!
Jaka jest naukowa nazwa lamparta amurskiego?
Naukowa nazwa lamparta amurskiego to Panthera pardus orientalis.
Jaka jest żywotność lamparta amurskiego?
Lamparty amurskie mogą żyć od 10 do 15 lat na wolności i do 20 lat w niewoli.
Jakie są życia pan lamparta amurskiego?
Lamparty amurskie mogą żyć od 10 do 15 lat w stanie dzikim i do 20 lat w niewoli.
Ile lampartów amurskich zostały na świecie?
W 2018 roku na świecie pozostało 103 lampartów amurskich.