Amerykański zimorodek karłowaty

Amerykański zimorodek karłowaty jest miniaturową wersją zimorodka zwyczajnego i oba mają kolorowe i efektowne upierzenie. Ten ptak rozciąga się na prawie całym kontynencie amerykańskim.

Ostatnia aktualizacja: 19 sierpnia 2020r.

Amerykański zimorodek karłowaty jest miniaturową wersją zimorodka zwyczajnego. Mają wiele cech, ale ich główną różnicą jest rozmiar.

Cechy fizyczne amerykańskiego zimorodka karłowatego

Amerykański zimorodek karłowaty to dość kolorowy ptak, który należy do rodziny Cerylidae, a jego nazwa naukowa to Chloroceryle aenea. Jego głowa i skrzydła są oliwkowo-zielone, a ciało i szyja są jasnożółte, prawie pomarańczowe, z białą plamą na brzuchu.

Mimo niewielkich rozmiarów ptak ma dość długi dziób, który ułatwia łapanie zdobyczy. Ten mały ptak może osiągnąć nieco ponad 5 cali długości i waży mniej niż uncję.

Nie ma wielu różnic między samcami a samicami tego gatunku. Jedyny zauważalny to wąski zielony pasek na piersi samicy. Młode są bardzo podobne do dorosłych i różnią się wyraźnie tylko wielkością i przezroczystością upierzenia.

Rozmieszczenie i siedlisko amerykańskiego zimorodka karłowatego

Zamieszkuje głównie lasy tropikalne kontynentu amerykańskiego. To znaczy od południa Meksyku do centrum Brazylii, aż do Ameryki Południowej w Ekwadorze i na północ od Andów. Można je również zobaczyć na archipelagu karaibskim przy Trynidadzie i Tobago.
Ich ogólne siedlisko obejmuje gęste lasy i namorzyny z pobliskimi źródłami wody. Ptak jest tak mały, że łatwo stracić go z oczu wśród gęstej roślinności jego siedliska, więc trudno go zauważyć. Ponadto zwykle latają na małej wysokości i pozostają ukryte w gałęziach lub na ziemi.

Jego zachowanie

Ten ptak zwykle składa trzy białe jaja, a czasem nawet cztery, podczas każdego cyklu godowego. Ich gniazda to tunele o długości około 16 cali, zbudowane na brzegach rzek, aby być jak najbliżej źródeł pożywienia. W niektórych przypadkach wykorzystują również kopce termitów do budowy swoich gniazd.

Ich piosenki są zazwyczaj kombinacją krótkich i cichych nut, chociaż potrafią też śpiewać szybko i wysoko.

Amerykański zimorodek karłowaty żywi się owadami i rybami polującymi na brzegach rzek, takimi jak karaluchy, pstrągi, wodne chrząszcze i larwy. Czekają cierpliwie w swoich gałęziach, aż zauważą zdobycz do złapania. Gdy tylko go wykryją, pędzą do wody, aby go poszukać, chociaż nigdy nie zanurzają się na głębokość większą niż 10 cali.

Pomimo niewielkich rozmiarów te ptaki są dość terytorialne. Jeśli muszą, będą żarliwie bronić swojego terytorium. Ponadto przejmują kontrolę nad określonymi obszarami w najbliższych rzekach, gdzie jest ich głównym źródłem pożywienia.

Dzieje się tak dlatego, że muszą zapewnić ciągłe spożywanie pokarmu, który musi wynosić co najmniej powyżej 60% ich masy ciała. Dlatego częste są walki z innymi zimorodkami karłowatymi.
Ze względu na swój niewielki rozmiar amerykański karłowaty zimorodek ma wiele różnych drapieżników.

Najczęstsze z nich to jastrzębie i węże. Ogólnie rzecz biorąc, wykrywając zagrożenie, ten gatunek ptaka, podobnie jak wiele innych, porusza się szybko, niemal chaotycznie, aby zmylić myśliwego. Emitują również kilka dźwięków ostrzegawczych, dopóki zagrożenie się nie skończy.

Zmiany klimatyczne wpływają negatywnie na tego ptaka, ponieważ są one niezwykle wrażliwe na zmiany temperatury, zwłaszcza niższe. Innymi słowy, ekstremalny klimat stopniowo zmniejszał populacje tego gatunku.
Według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN) amerykański zimorodek karłowaty nie jest jednak zagrożony.

Może Cię zainteresować…

Przeczytaj to w Moje zwierzęta
Zimorodek olbrzymi: zwyczaje i rozmnażanie
Zimorodek olbrzymi jest ptak, który po raz pierwszy zauważono w 1769 roku. Jest to największy okaz w rodzinie zimorodków i jest dość wyrazisty…