Albatrosy

Klasyfikacja naukowa Albatrosa

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ptak
Rząd
Rurkonose
Rodzina
Albatrosowate
Nazwa naukowa
Diomedeidae – Albatrosy

Stan ochrony albatrosów

Blisko zagrożenia

Lokalizacje Albatrosów

Afryka, Ameryka Północna, Ocean, Oceania, Ameryka Południowa

Fakty o albatrosach

Pożywienie
Kalmary, kryl i ryby
Imię młodych
Pisklęta
Zachowanie grupowe
Zagnieżdżanie kolonialne
Ciekawostka
Największa rozpiętość skrzydeł każdego ptaka na świecie!
Szacowana wielkość populacji
Różni się w zależności od gatunku
Największe zagrożenie
Utrata pożywienia z powodu przełowienia
Najbardziej charakterystyczna cecha
Duży rozmiar
Inne nazwy
Mollymawk lub gooney bird
Ciąża
Kilka miesięcy
Rozpiętość skrzydeł
Do 3,3 m (11 stóp)
Wiek odstawienia pisklęcia
3 do 10 miesięcy
Liczebność miotu
1
Siedlisko
Otwarte morza i oceany
Drapieżniki
Ludzie, rekiny, koty i szczury
Dieta
Mięsożerny
Rodzaj
Ptak
Nazwa zwyczajowa
Albatross
Lokalizacja
Półkula południowa i północny Pacyfik

Charakterystyka fizyczna Albatrosa

Kolor
Brązowy, Szary, Żółty, Czerwony, Czarny, Biały
Typ skóry
Pióra
Prędkość maksymalna
50 mph ok 80 km/h
Długość życia
Do 50 lat
Waga
Do 22 funtów (10 kg)
Długość
Do 4,4 stopy (1,2 m)
Wiek dojrzałości płciowej
5 do 10 lat

Albatros z gracją szybuje nad oceanami, a jego skrzydła są sztywne i mocne wobec silnych podmuchów wiatru.

Widok tego znajomego morskiego ptaka i jego masywnego rozpiętość skrzydeł latająca wysoko nad wodami przez wiele stuleci przejmowała ludzką wyobraźnię i inspirowała mity i folklor na całym świecie. To prawdziwy ocalały z wszelkiego rodzaju unikalnymi przystosowaniami do radzenia sobie ze stresującymi żniwami długich okresów na morzu. Jednak rywalizacja o żywność z ludźmi spowodowała gwałtowny spadek liczby.

5 niesamowitych faktów o albatrosach!

  • Według starego żeglarskiego mitu, albatros zawiera duszę martwy marynarz zabity na morzu. Może to stanowić dobry lub zły omen, w zależności od tego, kto w to wierzy, ale to raczej uroczyste przekonanie niekoniecznie powstrzymywało ludzi przed zabijaniem lub jedzeniem. To był główny punkt fabularny w wierszu The Rime of the Ancient Mariner z 1798 roku autorstwa Samuela Taylora Coleridge’a. Po tym, jak główny bohater opowieści zabija albatrosa, jego statek zostaje nawiedzony przez serię nieszczęść, a pozostali marynarze zmuszają go do noszenia martwego ptaka na głowie w ramach odwetu. Stąd pochodzi określenie „albatros na szyi”.
  • Słowo albatros pochodzi od arabskiego słowa al-qadus lub al-gáas, które oznacza dosłownie „nurek”. Portugalczycy następnie zaadaptowali to słowo do słowa alcatraz (jak we współczesnym amerykańskim więzieniu). To zostało później wchłonięte do języka angielskiego jako albatros.
  • Z wyjątkiem sezonu lęgowego, ptak albatros jest w niemal ciągłym ruchu. Typowy osobnik może każdego roku pokonywać tysiące mil.
  • Alternatywną nazwą albatrosa jest gorzki ptak, oznaczający komiczny sposób, w jaki ląduje na ziemi, przewracając się do przodu.
  • Ptak oglądanie to popularna rozrywka na całym świecie. Kolonie północnego albatrosa królewskiego w Nowej Zelandii przyciągają około 40 000 ludzi rocznie.

Albatros Nazwa Naukowa

Naukowa nazwa albatrosa to Diomedeidae. Wywodzi się to od starożytnego greckiego bohatera Diomedesa, o którym mówi się, że brał udział w wojnie trojańskiej. Według jednej z legend albatrosy śpiewały po jego śmierci. Ponieważ klasyfikacja albatrosa jest kontrowersyjna, istnieje od 13 do 24 gatunków, w zależności od tego, kto liczy. Na przykład taksonomiści wciąż debatują, czy albatros królewski jest jednym gatunkiem, czy dwoma gatunkami północnymi i południowymi. Albatros należy do rodziny Procellariiformes wraz z petrelami, burzykami i innymi ptakami morskimi. Ostatni wspólny przodek tej rodziny prawdopodobnie żył ponad 30 milionów lat temu.

Wygląd albatrosa


Albatros to silny, duży ptak z pewnymi odmianami białego, czarnego, lub szare zabarwienie (niektóre gatunki mają jeden kolor: południowy albatros królewski jest prawie całkowicie biały). Długi, pomarańczowy lub żółty dziób jest haczykowaty na końcu i zawiera wiele rogatych płytek. Ma również rurki z boku, które umożliwiają pomiar prędkości lotu. Najbardziej imponującą cechą fizyczną jest sam rozmiar rozpiętości skrzydeł. Oceniając po wielkości skrzydeł, albatros wielki (a zwłaszcza albatros wędrowny) jest największą żyjącą grupą ptaków na świecie, rozciągającą się na 11 stóp od czubka do czubka.

Waży również do 22 funtów lub mniej więcej tego samego rozmiaru co łabędź. Nawet mniejsze gatunki mają rozpiętość skrzydeł około 6,5 stopy, większą niż większość ptaków. Skrzydła są sztywne i wysklepione, ponieważ albatros rzadko nimi trzepocze. Zamiast tego ptak szybuje przez długi czas na wiatrach oceanu przy minimalnym ruchu ciała. Jest to niezbędna adaptacja, ponieważ mają dużo ciężaru do noszenia. Oznacza to również, że nie mogą latać bardzo dobrze przy braku wiatru. Ale zaletą jest to, że albatros prawie nie zużywa energii podczas lotu.
Laysan Albatros lecący nad oceanem

Zachowanie albatrosa

Albatros jest bardzo dobrze przystosowany do długich okresów przebywania na morzu. Łączą zdolność szybowania w powietrzu (przy minimalnym wysiłku) ze zdolnością do unoszenia się na wodzie. Chociaż albatros jest bardziej wrażliwy na wodzie, musi od czasu do czasu schodzić, aby pożywić się i pić z oceanu. Posiada wyspecjalizowany organ, który wydala nadmiar soli, który spożywa podczas picia. Chociaż albatros dobrze nadaje się do życia na morzu, czasami zatrzymuje się na odległych wyspach, aby odpocząć. Powracają również na ląd w okresie lęgowym i gromadzą się w dużych koloniach o różnym zagęszczeniu w zależności od gatunku. Wydaje się, że instynktownie wracają do kolonii, w której się urodzili.

Siedlisko albatrosów


Albatros jest rdzennym mieszkańcem półkuli południowej wokół Antarktydy, Ameryki Południowej, Afryki Południowej i Australia. W przeszłości był szeroko rozpowszechniony na większości półkuli północnej, ale obecnie tylko kilka gatunków zamieszkuje region północnego Pacyfiku między Alaską, Kalifornią, Hawajami i Japonią. Dzięki zdolności do jedzenia owoców morza i picia słonej wody albatros ma niewiele problemów z przemierzaniem otwartych oceanów. Jedyne, czego naprawdę potrzebuje, to silny wiatr do przetrwania. Ma problemy z przemierzaniem obszarów, w których występują luki w wietrze.

Dieta albatrosów

Dieta albatrosa składa się z kalmarów, kryla, ławic ryb i znacznie rzadziej zooplanktonu (mikroskopijne zwierzęta morskie). Ten ptak morski również nie boi się zamiatać. Będzie wędrować za statkami, aby skonsumować ich śmieci lub ucztować na martwej padlinie, która unosi się na powierzchni wody. Dokładny charakter jego diety różni się w zależności od gatunku. W przeciwieństwie do innych dominujących ptaków morskich, takich jak pingwiny, większość gatunków (jak albatros wędrowny) ma zdolność nurkowania tylko kilka stóp pod wodą, co utrudnia uzyskanie niezbędnego pożywienia. Jeśli zauważy ofiarę z powietrza, niektóre gatunki mogą szybko zanurzyć się w wodzie, aby ją złapać.

Albatros drapieżniki i zagrożenia

Ponieważ spędza dużo czasu unosząc się nad oceanem (tam, gdzie nie ma innych dużych drapieżników), albatros ma niewielu drapieżników, chociaż młode są czasami polowanę przez rekiny tygrysie, a wprowadzone gatunki, takie jak koty i szczury, czasami ucztują na jajach albatrosów.  Jedyny innym znaczącym drapieżnikiem jest ludzkość. Niektórzy mieszkańcy Arktyki mogli polować na nią jako ważne źródło pożywienia na jałowej północy. Jego pióra były również cenne w tworzeniu luksusowych czapek.

Jednak największym zagrożeniem dla jego przetrwania może być kurczenie się zapasów żywności w wyniku przełowienia. Albatros nieustannie konkuruje z ludźmi o ograniczone zasoby na otwartym oceanie. Innym zagrożeniem jest zanieczyszczenie mórz, które gromadzi się w środowisku i powoli przedostaje się w górę łańcucha pokarmowego. Powolne zatrucie może skutkować nieprawidłowym rozwojem, rozmnażaniem i ostateczną śmiercią.

Rozmnażanie albatrosów, dzieci i długość życia

Po spędzeniu długich miesięcy na morzu albatros będzie migrował na odległe wyspy i obszary przybrzeżne do rozmnażania. Albatros jest dość wybredny w wyborze partnera. Ponieważ wiele gatunków łączy się w pary na całe życie, nie mogą sobie pozwolić na wybór niewłaściwego partnera. Wykonują (w kategoriach ludzkich) wyszukany program śpiewów i tańców, aby zakomunikować ich dostępność seksualną. Towarzyszy temu czyszczenie, wpatrywanie się, kontakt z rachunkiem, wołanie i wskazywanie.

U młodych ptaków ten rytuał musi być udoskonalany i doskonalony przez lata prób i błędów. Ostatecznie zawęża swoich potencjalnych partnerów do jednego wybranego. Cały ten skomplikowany proces jest integralną częścią ich przetrwania. Po sparowaniu z partnerem albatros jest zwykle gotowy do życia. Nawet jeśli para ma trudności z zajściem w ciążę, rzadko się rozstają. Ponieważ więź jest dość silna, mają do siebie duże zaufanie. Razem wysiadują jajo, wychowują młode i budują duże gniazdo z trawy, ziemi, krzewów, a nawet piór. Zwykle wybierają miejsce na wysokim obszarze z różnymi kątami podejścia.

Po kopulacji produkują tylko jedno jajo w sezonie lęgowym i zwykle pomijają rok przed ponownym rozmnażaniem. Młode pisklę wykluwa się ze swoich jaj kilka miesięcy później jako nierozwinięte i w dużym stopniu zależne od swoich rodziców prawie we wszystkim. W pierwszych fazach życia rodzice na przemian wykonują obowiązki opiekuńcze i wyprawy na pożywienie. Karmią pisklęta mieszaniną kryla, ryb, kalmarów i oleistej substancji wytwarzanej w żołądku przez inne strawione ofiary.

W wyniku rzadkiej powodzi rozwój jest powolny i trudny. Minie kilka tygodni, zanim pisklę będzie wystarczająco duże, aby się bronić. Potrzeba kolejnych trzech do 10 miesięcy, zanim w pełni rozwiną się (co oznacza, że ​​zdobędzie zdolność latania) i zacznie polować na siebie. Następnie młody albatros spędza kolejne 5–10 lat na morzu i powraca do rozmnażania dopiero po osiągnięciu dojrzałości płciowej. Oczekiwana długość życia albatrosa wynosi do 50 lat, ale zaobserwowano kilka dłużej żyjących osobników. Wiele albatrosów nie przeżywa etapu młodzieńczego.

Populacja albatrosów

Dziesięciolecia ludzkich zaniedbań pozostawiły albatrosa w złym stanie. Ze wszystkich gatunków wymienionych na Czerwonej Liście IUCN prawie każdy jest w jakimś stopniu zagrożony. Albatros lajsański, którego naturalny zasięg rozciąga się na całym Pacyfiku, jest gatunkiem niemal zagrożonym, a na wolności wciąż pozostaje około 1,6 miliona dojrzałych osobników. Na drugim końcu spektrum krytycznie zagrożony albatros falisty i albatros Tristana mają po kilka tysięcy członków. Większość gatunków istnieje gdzieś pomiędzy tymi dwoma skrajnościami, pozostawiając od 10 000 do 100 000 dojrzałych osobników.

Na przykład gigantyczny wędrowny albatros jest podatny na ataki, a pozostało 20 000.Konserwatorzy uważają, że lepsze zarządzanie istniejącymi zasobami rybnymi będzie konieczne, aby przywrócić liczebność albatrosów. Rekonstrukcja siedlisk i zakaz niektórych zanieczyszczeń chemicznych również pomogą w tym względzie. Nie wystarczy, aby Stany Zjednoczone lub jakikolwiek inny kraj podjęły działania. Ponieważ albatrosy wędrują po tak dużych terytoriach (i ponieważ zmiany w jednej części oceanu mogą zakłócić działanie innych części), osiągnięcie sukcesu będzie wymagało międzynarodowych wysiłków.

Zobacz wszystkie 64 zwierzęta, których nazwa zaczyna się na literę A

Często zadawane pytania dotyczące albatrosów

Co to jest albatros?
Albatros to rodzina ogromnych ptaków morskich, które spędzają większość czasu daleko z lądu. Różni się od podobnych ptaków morskich, takich jak burzyki i burzyki, fizycznymi rozmiarami, strukturą szkieletową i położeniem rur na dziobie (raczej wzdłuż boku niż u góry). Rurki te pomagają w pomiarze prędkości lotu.
 

Czy albatrosy śpią podczas lotu?
Niektórzy naukowcy od dawna zakładali, że muszą spać w locie z powodu długie lata spędzają na morzu. Na przykład wielka fregata naprawdę wydaje się spać w krótkich seriach podczas szybowania nad oceanem. Ale bardziej prawdopodobnym wyjaśnieniem jest to, że albatros zatrzymuje się w nocy, aby spać na wodzie. Jest to oparte na danych z badań śledzących, które wskazują, że albatros spędził kilka godzin unosząc się na powierzchni, kiedy normalnie by się nie żerował.

Gdzie albatros składa jaja?
W okresie lęgowym albatros powraca na ląd i tworzy gniazdo na wzniesieniu blisko brzegu.

Jak duży jest albatros?
Rozpiętość skrzydeł albatrosa rozciąga się od 6,5 do 11 stóp od czubka do końca, w zależności od gatunku.

Jaka jest różnica między albatrosem a mewą?
Mimo powierzchownego wyglądu mewy i albatrosy należą do zupełnie odrębnych rzędów. Mewy to ptaki lądowe, podczas gdy albatrosy zapuszczają się daleko w morze. Mewa jest również znacznie mniejszym ptakiem o bardziej rozwiniętej strukturze społecznej i zdolnościach posługiwania się narzędziami. Ich gęsto upakowane kolonie są kakofonią skrzeczenia i hałasu. Natomiast albatros bardziej przejmuje się sprawami swojej rodziny niż zdrowiem kolonii.

Czy albatrosy są roślinożerne, mięsożerne czy wszystkożerne?
Albatrosy są mięsożercami, co oznacza, że ​​jedzą inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą albatrosy?
Albatrosy należą do Królestwa Animalia.

Do jakiej grupy należą albatrosy?
Albatrosy należą do typu Gromada.

Do jakiej klasy należą albatrosy?
Albatrosy należą do klasy Aves.

Do jakiej rodziny należą Albatrosy?
Albatrosy należą do rodziny Diomedeidae .

Do jakiego rzędu należą Albatrosy?
Albatrosy należą do rzędu Procellariiformes.

Jaki rodzaj okrycia Albatrosy mają?
Albatrosy są pokryte piórami.

Gdzie żyją albatrosy?
Albatrosy żyją w Półkula południowa i północny Pacyfik.

W jakim typie siedliska żyją albatrosy?
Albatrosy żyją na otwartych morzach i oceanach.

Jakie są niektóre drapieżniki albatrosów?
Do drapieżników albatrosów należą ludzie, rekiny, koty i szczury.

Jaka jest nazwa naukowa dla Albatrosa?
Naukowa nazwa Albatrosa to Diomedeidae.

Jaka jest długość życia Albatrosa?
Albatrosy mogą żyć do 50 lat.

Jak nazywa się mały albatros?
Mały Albatros to pisklę.

Jak nazywa się mały albatros?
Mały albatros nazywany jest pisklęciem.

Jakie jest największe zagrożenie dla Albatrosy?
Największym zagrożeniem dla Albatrosów jest zubożenie ofiary w wyniku przełowienia.

Jakie jest inne imię Albatrosa?
Albatros jest również nazywany mollymą wk lub gooney bird.

Ile albatrosów zostało na świecie?
Wielkość populacji Albatrosa różni się w zależności od gatunku.

Ile dzieci mają albatrosy?
Średnia liczba dzieci, które ma Albatros to 1.

Co jest ciekawego w tym Albatros?
Albatros ma największą rozpiętość skrzydeł ze wszystkich ptaków na świecie!

Jak szybki jest Albatros?
Albatros może podróżować z prędkością do 50 mil na godzinę.