8 interesujących faktów o hiacyntowej ara

Ara hiacyntowa to ptak wielkich rozmiarów i niezwykłej inteligencji. Charakteryzuje go szereg szczególnych cech.

Ostatnia aktualizacja: 20 lutego 2021

Psittacines to najbardziej kolorowe i gadatliwe ptaki w królestwie zwierząt. Ary to jeden z największych rodzajów, a wśród ich najciekawszych okazów my znajdź hiacyntową ara. Dziś chcemy podzielić się 8 ciekawymi faktami na temat tego pięknego ptaka.

Niestety ptaki te są bardzo poszukiwane na czarnym rynku, a wiele ar kończy jako ofiary nielegalnego handlu zwierzętami. Według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN) kłusownictwo doprowadziło do zagrożenia tego gatunku. W rzeczywistości dzieli ten status z wieloma innymi gatunkami papug.

Ara hiacyntowa i jej osobliwości

Ara hiacyntowa (Anodorhynchus hyacinthinus) zamieszkuje dżungle Brazylii, Boliwii i północnego Paragwaju. To duża papuga, ponieważ jako dorosła osoba może ważyć prawie 4,5 funta.
Hiacyntowa ara ma kolor kobaltu, intensywnie niebieski, podobny do indygo, podczas gdy spód skrzydeł i ogona są szarawe.

Dziób jest duży i mocny, koloru czarnego, z jasnożółtym paskiem u podstawy. Co więcej, ten fascynujący ptak ma również pierścień wokół każdego oka w tym samym jasnożółtym kolorze.

Młode ptaki mają krótsze ogony i nagą, bladożółtą skórę twarzy. Starsi dorośli mają białe lub jasnoszare nogi. Na koniec warto zauważyć, że gatunek nie ma dymorfizmu płciowego, co oznacza, że samice i samice wyglądają dokładnie tak samo. Oto 8 kolejnych naprawdę interesujących faktów na temat tego pięknego zwierzęcia.

1. Ara hiacyntowa jest największą arą

Mając około 40 cali długości i rozpiętość skrzydeł prawie 55 cali, eksperci uważają to zwierzę za największą arę ze wszystkich. Każde z jego skrzydeł może mierzyć do 16,5 cala, gdy ptak je rozkłada, co jest znaczną liczbą.

2. Te zwierzęta żyją w parach, rodzinach lub dużych grupach.

Ary hiacyntowe są zwierzętami wysoce towarzyskimi, ponieważ tworzą więzi i uczą się w grupie. Psittacines są zwykle ptakami stadnymi i żyją w dużych grupach, w oparciu o złożone interakcje.

3. Czy ary hiacyntowe mogą używać narzędzi?

W niewoli kilka ary hiacyntowych wykazało zdolność do manipulowania narzędziami – cienkimi drewnianymi patyczkami – w celu otwierania orzechów i spożywania ich zawartości. Jednak nie jest jasne, czy to zachowanie jest wrodzone, czy jest wynikiem uczenia się społecznościowego.

4. Jest to według gatunków zagrożonych IUCN </ h3>

The hiacynt ara, według IUCN Red List, jest wrażliwym gatunkiem. Obecna liczba osobników dorosłych wynosi 4300, a ich liczebność maleje.
Głównym zagrożeniem dla ochrony gatunku jest masowy nielegalny handel. Chociaż liczba ta spadła od lat 80. – kiedy handlarze zabrali z natury co najmniej 10 000 ptaków – kłusownictwo nadal trwa.

Dla ptaków żyjących w Amazonii utrata siedlisk dla hodowli bydła i elektrowni wodnych również stanowi poważne zagrożenie. W innych regionach ich siedlisko jest również zagrożone.

5. Jest bardzo podobny do ary indygo

Ara Leara lub ara indygo (Anodorhynchus leari) to ara bardzo podobna do hiacynta, chociaż ta ostatnia jest znacznie większa. Jego siedlisko ogranicza się do północnej Brazylii i jest również zagrożone. Obecnie według IUCN na wolności żyje około 250-1000 dorosłych osobników.

6. Czy te zwierzęta jedzą glinę?

To zachowanie, choć może się wydawać dziwne, jest typowe dla wielu grup ar. Nierzadko można zobaczyć, jak te ptaki przemieszczają się do pokładów gliny i dziobią glebę. Zaproponowano dwie teorie, które próbują wyjaśnić tę tendencję:

  • Jest to naturalna kuracja detoksykująca. Gdy żywność jest ograniczona, a bezpieczniejszych roślin brakuje, glinka może pomóc ptakom być w stanie jeść bardziej toksyczne rośliny, które pozostają. W rzeczywistości niektóre eksperymenty laboratoryjne wykazały, że glinka może wiązać się z toksynami, utrzymując je z dala od krwiobiegu.
  • Zapewnia minerały, których normalnie nie ma w diecie roślinnej papugi. W tropikalnych lasach deszczowych sód, kluczowy dla funkcji nerwów i skurczu mięśni, jest szybko eliminowany z ekosystemu, z wyjątkiem przechowywania w twardej glinie.

Gleby z gliny amazońskiej zawierają 40 razy więcej sodu niż pokarmy roślinne.

7. Gniazdują w dziurach

Ary hiacyntowe często gniazdują w dziurach i dziuplach. Zwykle składają jedno lub dwa jaja, chociaż zwykle tylko z jednego się wykluwa. Pisklęta pozostają z rodzicami do trzeciego miesiąca życia.

8. Ich ulubione pokarmy znajdują się na palmach

Ptaki te żywią się nasionami, owocami, takimi jak mango, orzechy, jagody, kwiaty, pąki i liście, chociaż wolą kokosy i daktyle.</strong > Wybierają obszary gajów palmowych do karmienia i wykorzystują dżungle i lasy do odpoczynku lub odpoczynku.

Jak zapewne już się zorientowałeś, ara hiacyntowa jest fascynującym zwierzęciem o wielu imponujących cechach. Niestety, nielegalny handel wyczerpał dzikie populacje, doprowadzając gatunek na skraj wyginięcia.

To może Cię zainteresować…

Przeczytaj to w Moje zwierzęta
Wszystko o ara ara
Należą do tej samej rodziny jako papugi i żyją w lasach deszczowych Ameryki Łacińskiej. Ary Ara są znane z jaskrawego upierzenia.